Een belangrijk onderdeel bij het ontstaan van wachttijden in de jeugdzorg is het onderwerp ‘Uit zorg gaan’ of ‘Eindigheid van zorg’ bij een behandeltraject. Wat doe je als hulpverlener als gaandeweg het zorgtraject blijkt dat er nieuwe hulpvragen bij komen? Wanneer stop je met het bieden van zorg als je ziet dat er weinig vooruitgang is in de geboden hulp? Kortom; wanneer is het zorgtraject af?
Dit zijn in de praktijk situaties waar hulpverleners mee te maken hebben die een jeugdige of gezin ondersteunen. Ook voor de jeugdige of het gezin is het belangrijk om vooraf te weten hoe het behandeltraject eruit ziet en dat de geboden hulp ook weer stopt. Of dat de jeugdige met een nieuwe hulpvraag mogelijk bij een andere hulpverlener beter geholpen kan worden.
Het is een gevoelig onderwerp omdat iedereen graag wil dat dingen (snel) opgelost worden. Samen met jeugdhulpaanbieders en gemeenten uit de regio IJsselland besloten we vanuit de Aanpak Wachttijden om hier onderzoek naar te doen.
Rapport Eindigheid van zorg
Download het volledige rapport ‘Eindigheid van zorg’ en de vijf belangrijkste inzichten voor het verbeteren van jeugdzorg en het aanpakken van de wachttijden.

Retrospectieve analyses
Vanuit de Aanpak Wachttijden regio IJsselland hebben we uitgezocht hoe we kunnen zorgen voor een betere uitstroom. Met alle ketenpartners zijn drie lopende casussen verkend via retrospectieve analyse. Ook vroegen we de input van ouders en jeugdigen.
Deze methode helpt om met elkaar te kijken hoe de hulpvraag is opgepakt, wat er is gedaan en hoe het zorgtraject is verlopen. Niet om te beoordelen maar om te analyseren hoe de zorg bij verschillende jeugdigen en gezinnen uitpakt. Deze manier van terugkijken helpt enorm om te zien vanuit welke overtuigingen iedereen hulp aanbiedt of om hulp vraagt. Het werd zichtbaar wie verantwoordelijk is of verantwoordelijkheid neemt en hoe de samenwerking onderling tussen jeugdinstanties maar ook met de jeugdige verloopt.
Daarnaast is het belangrijk dat je als jeugdhulpverlener ook je ketenpartners inzet en breder kijkt naar wie deze hulpvraag wellicht verder kan helpen. Uit de casusanalyses bleek dat dit in de praktijk makkelijker gezegd is dan gedaan.
Lees het interview met Dianne Meijers (at.zorg, aanbieder van ggz-behandelingen in Zwolle), Annemarie van Rhijn (projectleider Regionaal Serviceteam Jeugd IJsselland) en Shirley Fransman (Aanpak Wachttijden) waarin zij samen terugblikken op de retrospectieve casusanalyse.
Met de opgedane kennis en inzichten, start de Aanpak Wachttijden regio IJsselland in 2025, met het uitzetten van een test in de praktijk. Op aanvraag van een gemeente en verschillende zorgaanbieders wordt in de praktijk getest en geleerd hoe we zorg op een goede manier eindig kunnen maken. De komende tijd brengen we regelmatig onze bevindingen naar buiten.
Wil je op de hoogte blijven? Stuur dan een mail naar: a.vanrhijn@rsj-ijsselland.nl of volg de LinkedIngroep
Met elkaar streven we naar een regionale visie en aanpak op de wachttijden in de jeugdzorg. Eindigheid van zorg is hiervan een onderdeel.